Voće i povrće u prehrani ptica - sirovo ili kuhano, sa košticama ili bez koštica
12.Apr.16. Objavio MARTINA KUZMANIĆ, DR. MED. VET.
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka
P: Pročitao sam da se papigama u ishranu može ponuditi i tikvica pa me zanima da li se tikvica mora prokuhati ili sirova dati; da li može sa košticama ili se trebaju koštice izvaditi iz sredine? Puno hvala. Pozdrav, Tomislav O: Svaki uzgajivač ima svoje mišljenje na osnovu vlastitog iskustva te su dostupne i razne preporuke vezane uz ishranu papiga. Uglavnom uzgajivači preporučaju da povrće "zeleno, žuto i narančasto" ne treba kuhati jer time uništavamo hranijva svojstva i termolabilne vitamine. Ako promatramo papige u njihovom prirodnom ambijentu ili okruženju, hrane se bobicama, sjemenkama, voćem i povrćem u svježem obliku (nema kuhanja). Bilo bi poželjno da povrće i voće bude iz "domaćih vrtova", da je što manje tretirano raznim zaštitnim sredstvima. Ako kupujete povrće i voće, obavezno ga treba oprati u mlakoj vodi, osušiti i narezati. Vezano uz koštice, ptice i papige se jako zabavljaju tražeći ih u voću i povrću, one su po sebi i hranjive, ali ne treba pretjerivati u količini. Voće i povrće ionako dnevno nudimo narezano u manje komadiće (2-3) te time kontroliramo i količinu koštica. |
OZNAKE: