Nakupina na kljunu tigrice
23.Feb.07. Objavio IVANA MLINAR GRUJA, DR.VET.MED.
Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb
P: Imam 2 tigrice oko 5 mjeseci i dosad nije bilo nikakvih problema. U zadnjih 1 - 2 mj. kod jedne sam primijetila da joj se stvara nekakva nakupina između kljuna i nosnica bjelkaste boje. Malo sam istraživala po internetu, postoji mogućnost da su uzrok tome grinje, ali skeptična sam, jer su njih dvije u stalnom kontaktu, a ova druga nema niti najmanji znak zaraze. Čak mislim da se to bijelo malo proširilo od samog početka kad sam primijetila da se stvara, (iako ne izgleda to tako loše, nema niti dišnih problema, ali bojim se da bi ih mogla imati ako dođe do nosnica). trebam li biti zabrinuta i što mi preporučujete? |
O: Promjene koje opisujete mogu biti posljedica šuge, koju uzrokuje grinja Cnemidocoptes pilae. Bolest se prenosi direktnim kontaktom bolesnih i zdravih papiga. Papiga, uzročnika prenese po svome tijelu kljunom i nogicama prilikom češanja oboljelih mjesta. Šugom mogu biti zahvaćeni kljun, oči, noge i kloaka. Loši higijenski uvjeti, nekvalitetna i nepravilna prehrana, stresne situacije, nepravilni mikroklimatski uvjeti, sve su faktori koji pogoduje nastanku ove bolesti (uvjetna zarazna bolest). Grinje kopaju tunele u koži u kojima odlažu jajašca i hrane gornjim slojevima kože i dolazi do bujanja epitela i tako nastaju zadebljanja keratiniziranih dijelova. Važno je naglasiti da šugarci polažu jaja pod kožu ptice. Bolest se najčešće javlja u papigica tigrica, a vrlo rijetko u drugih papiga.
Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike te parazitološkog nalaza. Liječenje se provodi antiparazitskim sredstvima.
Svakako Vam savjetujem da sa svojim papigicama posjetite veterinara kako bi se postavila točna dijagnoza te započelo s eventualnom terapijom. Kako se uzročnik lako prenosi, potrebno je krletku temeljito očistiti i izvršiti dezinfekciju. U trgovinama Pet Centra možete, uz preporuku naših veterinara nabaviti preparate za dezinfekciju nastambe.
OZNAKE: