Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam mačka starog 11 mj., kastriranog, živi samo u stanu i na balkonu. Jučer se počeo čudno ponašati, mahnito se liže (rep ili stražnje noge), ispod dlake kao da mu neprestano prolaze žmarci, koža mu treperi, dahće, bježi ispod kreveta ili u ormar. Jede samo kad mu hranu donesem ondje. Nema buhe ni parazite, nije počeo jesti nikakvu novu hranu, ne povraća, nije grickao nikakve biljke osim mlade pšenice i trave. U nedjelju je vidio susjedinog mačka koji je došao pred vrata stana i samo se bio malo nakostriješio, ali sumnjam da ima veze s tim jer je s ovim ponašanjem započeo tek u ponedjeljak. Danas sam ga odvela veterinaru, ne znaju što mu je, nema temperaturu, samo je bio dehidriran i zadržali su ga na infuziji. Na

netu sam našla Feline Hyperesthesia Syndrom, svi simptomi su identični. Ali veterinar kaže da bi onda i na vađenju krvi "skočio na plafon", a bio je miran. Jako sam zabrinuta, što mu je?
Lukre

O: Opisani simptomi koje ste uočili kod Vašeg mačka moguće ukazuju na početne znakove Sindroma mačje hiperestezije (Feline Hyperestesia Syndrom).

Hiperestezija znači abnormalno povećana osjetljivost kože. Može započeti kao Mačja psihogena alopecija, a zatim prerasti u  puno veći problem. Taj sindrom je poznat pod raznim imenima, kao Sindrom automutilacije, Bolest trzanja kože, Mačja psihomotorna epilepsija, Atipični neurodermitis.

Mačke s ovim sindromom su izrazito osjetljive na dodir duž kralježnice niz leđa do baze repa. Klinički znakovi su valovito gibanje kože, grčevi i trzanje mišića, trzanje repa, glasno mijaukanje bez razloga, osobito noću, zurenje u prazno raširenih zjenica. Mačke pokazuju neobično ponašanje nakon dodira, kao što je lovljenje repa, grizenje repa i oko repa čak do automutilacije. One trče, skaču, haluciniraju, mijauču pa se okreću oko sebe i sikću. Mogu same sebe ozlijediti grizući, mahnito ližući, žvačući ili čupajući svoje krzno.

Takvo ponašanje izaziva područja bez dlake, čak i teže kožne promjene. Teško je odvratiti mačke od takvog ponašanja.

Slijed i intenzitet  simptoma može varirati, ovisno o uzroku. Takvo ponašanje se uočava kod vrlo uzbuđenih, uznemirenih i agresivnih mačaka. Točan uzrok je nepoznat, ali stresni događaji mogu izazvati tjeskobu, a posljedično hiperesteziju.

Smatra se da tijekom kronične tjeskobe nastaju promjene u kemikalijama mozga, što može dovesti do hiperestetičnog poremećaja. Stresori zbog kojih nastaje tjeskoba su npr. selidba u novi dom, promjena rasporeda aktivnosti na koje su navikle, odlazak ili dolazak člana kućanstva, uključujući i druge životinje, agresija između mačaka u kućanstvu, premještanje namještaja, viđenje novih, nepoznatih životinja u vanjskoj okolini i osjećaj ugroženosti, dosada i frustracija te bol u tijelu. Bol je snažan poticaj za tjeskobu u mačaka.

Za otkrivanje SMH-a ne postoje dijagnostički testovi, već se diferencijalno dijagnostički eliminiraju druge bolesti kao su bolesti kože (alergije, kožni paraziti, upale kože), bolna stanja kao što su bol u leđima, artritis, upala analnih vrećica, bol u mišićima, bolesti kralježnice, ugrizne rane, apscesi, tumori ili organski poremećaji.

Na prvom mjestu je potrebno smanjiti stres u životu Vaše mačke.

Pokušajte mijenjati ponašanje, produžite vrijeme za igru s mačkom, smanjite joj dosadu obogaćivanjem okoline sa stimulirajućim aktivnostima. Npr. skrivanje suhe hrane ili poslastica po kući pa traženje, učenje jednostavnih trikova koji će biti nagrađeni, pružanje više pažnje i igranje barem 10 minuta, osigurajte više mogućnosti za bijeg i skrivanje kao što su kutije, šatori, grane, osobito ako je žrtva agresije drugih mačaka.

Nemojte kažnjavati njihovo ponašanje jer to može dovesti do pojačavanja tjeskobe i pogoršati kompulzivno ponašanje.

Preporuka je da redovito odlazite na preglede kod veterinara jer se tijekom vremena i putem pretraga možda otkrije terminalni uzrok. Ponekad pomažu lijekovi protiv tjeskobe i depresije, koje će Vam propisati Vaš veterinar.

Iako Vama to što je vidio susjedovog mačka nije nešto značajno, Vašem mačku je to vjerojatno vrlo stresno, osobito ako ovaj drugi nije kastriran. On se sad skriva jer se osjeća ugroženo. Postoji mogućnost da je susjedov mačak ostavio mirisni trag ili trag mokraće pa to izaziva nemir i tjeskobu kod njega. Nemir koji osjeća u svojoj okolini ne mora ispoljavati na pregledu kod veterinara ili prilikom vađenja krvi.

Kad se mačka osjeća sigurno u svojoj okolini, ona trlja glavu o namještaj, zidove, zavjese ili o Vas ostavljajući tvz. facijalne feromone. Ovi feromoni  daju mački osjećaj mira, sigurnosti, odsutnosti stresa.

Kad nastanu bilo kakve  promjene u okolini ili nešto zbog čega se mačka uplaši, može se razviti uznemirenost ili stanje stresa. U takvim situacijama mačka može promijeniti ponašanje, kao što je obilježavanje urinom, okomito grebanje, gubitak apetita, skrivanje i odbijanje igre i kontakta.

U trgovinama Pet centra možete pronaći Feliway - mačji facijalni feromon u obliku spreja i raspršivača, koji upotrijebite u stresnim situacijama kako biste vratili mački osjećaj mira i sigurnosti.

Nadam  se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE:

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava