Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačića ne starijeg od mjesec dana. Jeo je normalno i išao na wc normalno. Ali ima već nekoliko dana da je moj mali mačić prestao da jede, samo spava, kakica mu je kao neka tekućina, bijele ili žute boje. Više ne ide na svoj wc, već sada ide gdje god stigne. Nemam mogućnost da idem veterinaru. Da li ima neki lakši način?
Hvala, Dinna

O: Vaš mačić ima proljev, a razlozi za njegov nastanak mogu biti različiti, najčešće vezani uz probavni trakt, ali ponekad se radi i o problematici izvan probavnog trakta.

Najčešći razlog proljeva je neki oblik neadekvatne prehrane.

Kod mačića koji sisa prejedanje je čest uzrok proljeva, bilo da se radi o prečestom sisanju ili prevelikoj količini mlijeka po obroku. Ukoliko se radi o umjetnoj othrani mačića bez majke, slična je situacija, s tim što često proljev uzrokuje hrana koja nije prilagođena za mačiće, npr. određeni postotak mačića ne može probavljati laktozu pa stavljanje kravljeg mlijeka u prehranu uzrokuje proljev. U tom smislu ne treba zaboraviti ni činjenicu da su mačići zaigrani i radoznali i spremni pojesti različitu hranu koja im nije svojstvena.

Nagla promjena hrane također je značajan uzrok proljeva.

Infektivni uzroci također mogu dovesti do proljeva, poput virusa i bakterija, kao i crijevni paraziti.

Ukoliko osim proljeva postoje i opći znaci bolesti poput potištenosti, povišene temperature, izostanka apetita i sl., veterinarska pomoć je nužna.

Prvi korak u liječenju proljeva uvijek je post, s tim što voda mora biti neograničeno dostupna. Ukoliko mačić ne pije vodu i ukoliko je proljev profuzan, indicirana je nadoknada tekućine.

Više o tome pisala je kolegica Zdravka Rumiha dr.med.vet. ovdje te kolegica Danijela Biban dr.med.vet. ovdje.

OZNAKE:

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava